Het zal velen niet zijn ontgaan. Er is een nieuwe NEN norm opgesteld voor elektrische installaties in de entertainment.

Deze norm is van toepassing op alle elektrische installaties ongeacht de duur, jaargetijde en hoeveelheid bezoekers. Onder entertainment vallen onder andere theatervoorstellingen, concerten, festivals, beurzen en standbouw. Het doel van deze norm is om gevaar te vermijden. Denk hierbij aan elektrische schok, hoge temperaturen of andere calamiteiten. In deze NEN 8020-20 staan diverse bepalingen die bij iedereen in bovengenoemde branches bekend zouden moeten zijn. Een norm is tenslotte een wettelijke bepaling. Een voorbeeld uit de nieuwe NEN 80-20 norm: de belastbaarheid van (multi)kabels. Een 1,5mm² multikabel mag, mits deze niet gebundeld is gelegd, met maximaal 8,25A belast worden. Wordt deze wel gebundeld, dan is de maximum stroom 6A. Voor verlengkabels is dit respectievelijk 16,5A en 9,4A. Waarschijnlijk zijn veel mensen zich hiervan niet bewust en werd er tot op heden zwaarder belast. Het is dus raadzaam om op de hoogte te zijn van de huidige normen om ten eerste te voldoen aan de wet en ten tweede een veilige omgeving te creëren voor zowel bezoekers als werknemers. De NEN 8020-20 is te bestellen via www.nen.nl